Oedeemtherapie-Lymfedrainage – Fysiotherapie Sam van Houten – Amsterdam
Sam van Houtenstraat 9 - 11 1067JA Amsterdam Tel:020 - 611 0320

Welkom bij Fysiotherapie Sam van Houten

Fysiotherapie Sam van Houten is in maart 2010 ontstaan uit twee fysiotherapiepraktijken die in Geuzenveld al ruim 25 jaar werkzaam waren. Onze praktijk is gevestigd in een modern pand aan de Sam van Houtenstraat in Amsterdam-West met ruime behandelkamers en de nieuwste apparatuur. Ook beschikt onze praktijk over een grote oefenzaal voorzien van veel oefenapparatuur van Technogym.

Adresgegevens

Sam van Houtenstraat 9 - 11
1067JA Amsterdam
Tel:020 - 611 0320
info@fysiotherapiesvh.nl

Oedeemtherapie-Lymfedrainage

Wat is Oedeemtherapie of Lymfedrainage

Oedeemtherapie is een specialisa(e vanuit de fysiotherapie die gericht is op de aanpak van vochtophoping onder de huid. Dit probleem kan zich voordoen naar aanleiding van een opera(e waarbij een deel van het lymfevaatstelsel moet worden verwijderd of naar aanleiding van een chemokuur of bestralingen.

Meestal ontstaat lymfeoedeem door een vergrote aanvoer van lymfeoedeem, omdat het lichaam hiermee veel afvalstoffen afvoert. Dit zijn grote eiwitten die ook weer veel vocht aanvoeren.

Over het algemeen zal dit geen problemen geven als men goed gezond is. Wanneer het lymfevaatstelsel de toevoer niet aan kan, begint dit zichtbaar te worden doordat een arm of een been in korte (jd in omvang toeneemt. Dit vocht kan als het niet wordt afgevoerd een strak gevoel aan de huid geven. Door het toepassen van een techniek om dit vocht af te voeren wordt het voor het lymfa(sch stelsel mogelijk zich uit te breiden om het toegenomen aanbod weer goed af te voeren.

Manuele lymfedrainage (MLD)

Dit is een massagevorm waarbij de nadruk ligt op drukveranderingen die er voor zorgen dat de afvoer van het lymfevocht wordt vergroot. Naast het uitvoeren van MLD worden er ook adviezen gegeven voor het omgaan met oedeemvorming. Er worden oefeningen gegeven om de beperkingen die kunnen optreden na oedeemvormingen, al dan niet voorafgegaan door een opera(e, te verkleinen of te helpen herstellen.

Compressietherapie door middel van de Lymphastim

Lymphastim werkt volgens het pneumatische compressie systeem Speciale meerkamermanchetten met overlappende kamers geven een voorgeprogrammeerde massage die de natuurlijke bloed- en lymfecirculatie door het lichaam stimuleert, net zoals bij manuele lymfedrainage en ambulante compressietherapie. Wij beschikken over 12-kamer manchetten voor de benen en 10 voor de armen. Meestal is zijn het er maar 10 of 8 voor de benen en 6 voor de armen.

Er zijn drie uitvoeringen van de Lymphastim: Lymphastim 6, Lymphastim 12 en Lymphastim 12 Pro, onze praktijk heeft gekozen voor de meest geavanceerde uitvoering met de meeste mogelijkheden; de Lymphastim 12 Pro Topline.

Eigenschappen Lymphastim 

• Klinisch bewezen behandelmethode

• Overlappende kamers voor een vriendelijke, homogenere behandeling

• Elektronisch druk controle systeem

• Regelbare cyclustijd, druk, gradiënt, behandelingsduur en behandelsnelheid

• Mogelijkheid tot aansluiting van tweede manchet

• Automatisch leegpompen van manchet na behandeling

Wordt de behandeling vergoed?

Deze therapie komt in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van hoe u bent verzekerd (wel of niet aanvullend) en het ontstaan van de klacht. U hee_ voor deze therapie wel een verwijzing nodig van de behandelend specialist of huisarts.

De oedeemfysiotherapeut

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.