Lumbale kanaalstenose – Fysiotherapie Sam van Houten – Amsterdam
Sam van Houtenstraat 9 - 11 1067JA Amsterdam Tel:020 - 611 0320

Welkom bij Fysiotherapie Sam van Houten

Fysiotherapie Sam van Houten is in maart 2010 ontstaan uit twee fysiotherapiepraktijken die in Geuzenveld al ruim 25 jaar werkzaam waren. Onze praktijk is gevestigd in een modern pand aan de Sam van Houtenstraat in Amsterdam-West met ruime behandelkamers en de nieuwste apparatuur. Ook beschikt onze praktijk over een grote oefenzaal voorzien van veel oefenapparatuur van Technogym.

Adresgegevens

Sam van Houtenstraat 9 - 11
1067JA Amsterdam
Tel:020 - 611 0320
info@fysiotherapiesvh.nl

Terug naar overzicht

Lumbale kanaalstenose

Neurogene claudicatio

Foto Neurogene claudicatio

Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken een of meer zenuwwortels bekneld. De beknelde zenuwen kunnen tot pijn in de benen tijdens het lopen leiden. Dit staat ook wel bekend als neurogene claudicatio.

Stenose betekent vernauwing. Een lumbale stenose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar.

Beschrijving van de aandoening

De lumbale wervelkolom wordt gevormd door de wervels van de onderrug. De wervels zijn op elkaar gestapeld en vormen een lang verticaal kanaal. Door dit kanaal loopt een grote bundel zenuwen. Bij een kanaalstenose van de lumbale wervelkolom is het wervelkanaal vernauwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Dit geeft klachten in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een nauw wervelkanaal kan aangeboren zijn of geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf of een verdikking of plooiing van een bandstructuur in het wervelkanaal (het ligamentum flavum). Ook inzakkende wervels, tumoren, infecties en gebroken wervels kunnen tot een vernauwing van het wervelkanaal leiden.

Klachten en verschijnselen

Vaak heeft de patiënt al jarenlang bestaande rugklachten. De rugpijn wordt meestal duidelijk minder waarna de typische klachten in de benen op gaan treden.

 • Pijn en een vermoeidheidsgevoel in de benen (zwaar of lam gevoel).
 • De klachten treden op na enige tijd lopen of staan.
 • Prikkelingen, tintelingen, doof gevoel en krachtverlies.
 • In sommige gevallen kunnen blaasstoornissen optreden.
 • De klachten treden op als er een holle onderrug gemaakt wordt. Liggen op de buik of de rug kan de klachten verergeren.
 • Zitten met een ronde rug en bukken geven meestal direct verlichting. Fietsen is over het algemeen geen probleem.
 • Diagnose

  De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto’s, een CT-scan en een MRI kunnen behulpzaam zijn bij het in beeld brengen van de vernauwing en het bepalen van de exacte locatie.

  Behandeling

  Wanneer de vernauwing veroorzaakt wordt door veroudering of slijtage van de wervelkolom, is het verstandig eerst conservatief te behandelen. De patiënt krijgt het advies pijnprovocerende bezigheden te vermijden zoals het maken van lange wandelingen en lang staan. Houdingsadviezen kunnen de de patiënt helpen de onderrug minder hol te houden wat de klachten vermindert. Het steunen op een winkelwagentje of rollator zorgt hier ook voor omdat men hierbij de rug iets bolt. Op lange termijn verdwijnen de klachten soms vanzelf.

  Andere behandelmogelijkheden zijn het dragen van een korset of brace, behandeling met medicijnen, epidurale corticosteroïdinjecties en tractie. Mensen die niet roken hebben een grotere kans dat de conservatieve behandeling succesvol is.

  Operatieve behandeling wordt overwogen als met conservatief beleid geen resultaat wordt bereikt. Hierbij wordt de compressie van de aangedane zenuwwortel(s) verholpen door meer ruimte in het wervelkanaal te maken.